tło pod menuStrona głównaOfertaTesty na nietolerancje pokarmoweRekomendujęAnalizator składu ciałaCennikE-dietetykaKontakt

Testy na nietolerancje pokarmowe

 

Testy na nietolerancje pokarmowe stają się obecnie coraz bardziej popularne. Nie powinno to dziwić, szczególnie, że liczba osób chorujących z powodu nadwrażliwości na pokarmy z roku na rok wzrasta. Testy są skutecznym sposobem by zweryfikować źle tolerowane pokarmy w diecie i pozbyć się wielu objawów chorobowych.
Symptomy nietolerancji pojawiają się na skutek spożycia alergenu. W przeciwieństwie do alergii, gdzie organizm na niepożądany składnik reaguje natychmiast, reakcja przy nietolerancji pokarmowej bywa oddalona w czasie nawet do kilku dni i trudno skojarzyć ją z konkretnym składnikiem diety. Objawy nietolerancji pokarmowych u różnych osób mogą być inne (np. migreny, wzdęcia, biegunki, astma, depresja, bezsenność, niepokój, świąd skóry itp.), dlatego postawienie odpowiedniej diagnozy bywa trudne. Wówczas rzetelne zweryfikowanie, jakich produktów organizm nie toleruje, możliwe jest wyłącznie za pomocą odpowiednich, specjalistycznych testów na nietolerancje pokarmowe i testów genetycznych.

Testy genetyczne - dla kogo?

Testy genetyczne wymagają pobrania materiału genetycznego z wewnętrznej strony policzka. Na podstawie próbki DNA można określić wrażliwość na pokarmy w diecie, typ metabolizmu, predyspozycje do chorób czy ryzyko pojawienia się niekorzystnych zmian w organizmie. Badanie materiału genetycznego w ramach testu, pomaga ustalić najlepszy sposób odżywiania dla danej osoby, zgodny z jej genotypem. Dieta opracowana w oparciu o testy genetyczne pozwala indywidualnie dostosować sposób żywienia, aby był bezpieczny dla zdrowia oraz zapobiegał chorobom i dolegliwościom wynikającym z uwarunkowań genetycznych.

Test na nietolerancje pokarmowe - dlaczego warto go wykonać?

Testy na nietolerancje pokarmowe Food Detective™, pozwalają w szybki i skuteczny sposób sprawdzić nadwrażliwość i nietolerancję na 59 produktów żywnościowych. W ramach testu, na podstawie próbki krwi bada się reakcje organizmu na następujące produkty:

  • zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies
  • orzechy: migdały, brazylijskie, włoskie, cashew, ziemne, ziarno kakaowca
  • strączkowe: groch, soczewica, fasola, soja
  • mięso: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina
  • ryby: łosoś, pstrąg, tuńczyk, łupacz, dorsz, flądra
  • owoce morza: krewetki, małże, kraby, homar
  • warzywa: brokuły, kapusta, marchew, seler, ogórek, pomidor, ziemniak, por, papryka
  • owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon, oliwki, pomarańcze, cytryny, truskawki
  • inne produkty: jajka, mleko krowie, drożdże, grzyby, czosnek, imbir, herbata

Testy na nietolerancje pokarmowe polegają na oznaczeniu specyficznych pokarmowo immunoglobulin klasy G (IgG). Wynik testu jest podstawą do indywidualnego doboru diety eliminacyjnej, która pozwala pozbyć się dolegliwości i objawów chorobowych wynikających ze spożycia źle tolerowanych przez organizm składników pokarmowych.

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna polega na wykluczeniu z jadłospisu określonych składników pokarmowych w oparciu o wykonany test na nietolerancje pokarmowe. Pokarmy źle tolerowane przez organizm zastępuje się w diecie innymi, o równoważnych wartościach odżywczych. Dieta eliminacyjna ma na celu przede wszystkim zmniejszenie niepożądanych objawów chorobowych i reakcji alergicznych. W ramach świadczonych usług oferujemy porady żywieniowe oraz opracowanie 14-dniowego jadłospisu w oparciu o testy na nietolerancje pokarmowe.


 
Oblicz swoje BMI
 
 
Oblicz
 
 
 
 
 


Cambridge Diagnostics
Food Detective



Food Test




Food Print
 
 
All rights reserved by chudnijcudnie.pl 2015